Jak nakoupit látky z Ameriky

…mnu ouplně snadné to nejní, ale možné to je!

Moje první setkání s americkými látkami, totiž těmi potištěnými plátny na patchwork, proběhlo někdy před více, než 10 lety na workshopu knižní vazby a bylo naprosto fatální. Jedna z těch milníkových událostí v kariéře, kdy už je pak jen navždy před a po. Šila jsem i před tímhle workshopem
(různá zvířátka, panenky, věci domů, ale i oblečení), ale tak nějak občasně, spíše z potřeby než z vášně. Americké látky, které měla lektorka na potahování desek ručně vyráběných zápisníků, mě naprosto uchvátily. Ač byly knihy odjakživa mou vášní a na knižní workshop jsem se velmi, velmi těšila, svázala jsem jen ty dvě cvičné knihy a ještě ten samý večer objednala za velkou louží své první látky a od té doby šiju a šiju.

Od té doby se hodně změnilo. Nejvíce to, že se dá spousta těchto látek koupit i u nás (dřív to prakticky nešlo). Napíšu vám ale, jak to udělat, když si chcete vybrat z té nekonečné nabídky sami.

Co to vlastně jsou ty „Americké bavlny“

Technicky vzato většinou jen a jen plátno. Bavlněné. Potištěné. Mnu zní to jako nic moc, že, ve srovnání s těmi všemi luxusními ekopeckami ze kterých kavky jinak běžně šijí (hedvábí, len, ramie, autorské kanafasy, žakárové vzory, krajky, hedvábné úplety, ručně tištěný modrotisk…). No jo, jenže, vtip těch amerických látek, jak se jim u nás říká, je v designu. Jedná se o autorské potisky vyladěné v malých, ucelených kolekcích. Látka z jedné kolekce zpravidla ladí se všemi ostatními v danné kolekci. Vzory jsou různé, tradiční i moderní. Dotisky se většinou nedělají. Je to tak trochu sběratelská kvalita. A vášeň. Možná se na ně raději nekoukejte ;-)

Technické parametry

Skoro vždycky se jedná o balvněné plátno (100% bavlna) střední gramáže. Poslední dobou je sem tam v nabídce i biobavlněné plátno, ale i voály a rayony (slaboučké materiály), některé kolekce se tisknou i na samet, nebo home decor plátno (s vysokou gramáží – to se hodí třeba na kabelky). A někdy se dají najít i kolekce, kde je to bavlna se lnem. Ale stejně, tak v 95% případů (ne-li víc) je to prostě bavlna v plátnové vazbě. Šíře bývá 110 cm. Naše látky mají zpravidla 140 cm, což je na šití oděvů dost výhoda. Ale pozor, míry se udávají v palcích. Jeden palec je tuším 2,53 cm. Šíře je tedy 44″. A délka v yardech. Jeden yard je necelý metr, něco málo přes 90 cm. Amerika je zemí patchworkářů, tedy milovníků malých kousků látek.

Můžete si koupit:

  • metráž (v yardech, jak jinak)
  • FQ – fat quater to jest jedna čtvrtina jardu, ale nikoli, jak bychom si představili my, čtvrtinu z metráže, tedy asi 21 cm, ale prostě yard jedné látky rozkrojíte dvěma kolmými řezý na čtyři obdélníky o vel. cca 45×55 cm
  • FQ bundle – většinou průřez celou kolekcí, prostě si od každého vzoru koupíte čtvrtku
  • layer cake – balíček předřezaných čtverců o velikosti 10 palců (25×25 cm), zpravidla průřez kolekcí, některé vzory mohou být i vícekrát, využívá se na různé patchworkové projekty
  • charm packs – další předřezaný balíček, sladěný návrhářem, tentokráte o velikosti 5 palců (12,5×12,5 cm)
  • jelly roll – tentokráte dlouhé pruhy, o šíři cca 2,5 palce v celé šířce látky (to jest těch 110 cm, tedy 44 palců). V balení bývá těch pruhů kolem 40 a jsou spotány do kruhového balíčku.

Kavčí oblíbení návrháři

Mnu a jsme u toho. Tohle je ten důvod, proč látkám kavky (a zdaleka nejen ony) propadly. Jméno dělá buď konkrétní autor, případně celé malé studio. Tohle jsou moji oblíbenci, které sleduji, sem tam kupuji a můžete je potkat na kavčích modelech. Jména často uvádím, ale vlastně nevím, jak moc jsou pro vás důležitá. Mnu pro mě ano. V obchodech (a to i těch českých) jsou látky zhusta řazeny podle návrhářů.

Anna Maria Horner

No 1. Anna Maria má řecké kořeny, ale je to Američanka, jasně. Má dost podobné vnímání barev jako kavky a asi i dost podobný náhled na svět. Má asi sedm dětí a vzory řadí k sobě tak trochu divoce, na první pohled to neladí. Je skvělá patchworkářka. Jo a vyšívá.

Syté barvy, spíše teplé. Divoké, fantazijní a květové vzory. Jedna z mála, kdo pravidelně tiskne i na jiné materiály, které se hodí na oděvní šití.

Anna Maria byla první látková designérka, které jsem propadla. Jejích látek jsem nakoupila opravdu hodně. Milovala jsem zejména voály z kolekce Little folks. Eh, to už je let… Ale v českých eshopech nebývá dvakrát zastoupena a hlavně, to bežné bavlněné plátno je na kavčí vkus trochu moc obyčejné.

Mrkněte na její stránky, je to prostě pecka!

tyhle látky jsou nejvíc… sukýnka z mixu vzorů kolekce Littel Folks od Anny Marie Horner

Monaluna

Monaluna má vcelku minimalistické vzory, vhodné pro děti. Často bio. Její kolekce jsou jemné a něžné. Jo a používá zlatotisk.

Jemnost, něha, minimalismus. Už jsem od ní strašně dlouho nic nekupovala, ale budu to muset napravit.

vrány na dívčí sukýnce, látka je samozřejmě bio
zlatotiskové puntíky na biobavlně …ach …ach…ach

Kaffe Fassett

Kaffe Fassett je muž. A přesto, že je gay, jsou jeho vzory takové víc tvrdé, chlapské. Ostré. Často fantazijní, různé mandaly. Žádná slaďárna. Jo a má skvostné puntíky. S barvami pracuje jako nikdo jiný. A často tiskne na prémiový materiál – látky nižší gramáže, velmi hustě utkané. Skvěle splývají. Ideál na sukně.

Nahlédněte k němu. Barvy, až oči přecházejí.

…miluju ty fassettí proužky… jsou velmi jemné a krásně vyladěné. S barvami pracuje jako nikdo jiný. Tuhle sukýnku mám v nabídce
umí i decentnější vzory, šatičky z Fassettích puntíků

Phil Jacobs

Další muž v převážně ženské disciplíně. Stejná skvělá materiálová kvalita jako Kaffe Fassett. Však je taky vydává stejné studio. Phil je mistr květinových vzorů. Ideál na sukně.

tyhle látky miluju a vlastně z nich šiju docela dost. Vzory vypadají z odstupu docela jednolitě a přitom jsou taaak krrrásné a hlavně, kvalita materiálu je nedostižná
jedna dívčí, rozkvetlá

Echino

Technicky vztato Echino vlastně není návrhář, ale asi spíš studio. Ale když řeknete Echino, všichni vědí. A je z Japonska. Nicméně se zpravdila řadí k Americkým látkám. Nejčastěji se jedná o silnější plátno (canvas) se lnem. Vyšší gramáž, nesplývá. Hodí se ponejvíce na kabelky a projekty do domácnosti. V poslední době Echino tiskne i na různé další materiály (gázovina, čistý len, omyvatelné plátno, ale dělá i třeba žakár.

Ikonický design. Moderní. Cool. Minimalistické. Syté barvy, se lněným podkladem. A obrýlená zvířátka.

Echinová kapsička na lněné podzimní dámské sukni

Kavky používají echinové látky velmi rády, ale spíše jako doplňkové. Na kapsičky a detaily. Je to silnější materiál hodící se spíše na kabelky, než sukně. Tady je to ta béžová látka s puntíky a kočkami.

Tula Pink

Tula Pink je dobrá! Má zhusta takové divoké kytky a zvířátka, barvy syté, spíše studené. Často jsou tam ty zvířátka tak nějak poschovávané ve vzoru, takže látka vypadá na první pohled kompaktně. Už jsem jí dlouho nekupovala, ale kvalita materiálu byla vždycky taková průměrná. Ale má často látky s mývaly a veverkami a to se počítá. Barvy syté, vzory neokoukané. Rozhodně stojí za bližší prozkoumání.

Tula Pinky jsou ti mývalové napravo, modré látky na kalhotách na levé straně je Anna Maria Horner

William Morris

Ach to je láska největší. Viktoriánský punkerský designer, který je velmi tradiční a přitom stále moderní. Tvrrdí se, že v každé správné anglické domácnosti je aspoň kousek Morrisse a to zejména vzoru zloděj jahod, kterýžto je tak profláknutý, že už mě ani nebaví. Miluju tohohle pána. Je to taková velmi vyvážená směs tradice a naprosto nespoutané originality. Prapůvodně ty jeho vzory byly používány na tapety a dekorační látky, takže byly tkané a vyšívané (ach to bych moc chtěla). Dneska se dá koupit spousty dekoračních předmětů s jeho motivy, ale jaksi už to skouzává do kýče. Schválně se porozhlédněte v papírníctví nebo prodejně dárkového porcelánu, jistojistě na něco narazíte.

…tmavé, syté královské barvy, nejrůznější květinové propletence, vcelku typický Morris na holčičí sukýnce
…květinové vzory, ta zelená je spíše netradiční, ale o to víc krásná… dámská sukně
…poměrně častá jsou i různá zvířátka, Morrisovky šiju na míru a na přání, vzor je pokaždé trochu jiný, ale pokaždé krrrásný
Morrisovské květuý v modré
… a tady na zástěrce červenk květy a vlevo na sukni můžete vidět slavného „zloděje jahod“ je sice okoukanej, ale půvab mu nelze upřít

Morrisovské vzory jsou fantastické. Ale musím říct, že je jich všude plno. A to i u nás. V nabídce obchodů i mezi různými handmade tvůrci. Jestli hledáte něco jiného, možná je dobré hledat i jinde.

French General

Ach to je něco. Klasické barvy a vzory. Látky jsou takové velmi tradiční, možná málo odvážné, ale prostě s nimi nemůžete šlápnout vedle. Kvalita super. Mám z nich ubrus (ehm ehm) a vydtrží krásný i pro mnoha (nešetrných) praních, což zdaleka není bežné. Barvy tmavě červená, sepraná modrá a různé odstíny béžové a hnědé to je ono.

jedna z nejslavnějších kolekcí od Francouzských Genrálů… La petite ecole… na dívčích šatech

3sisters aneb Tři sestry nejsou jen drsná kapela

Podbný styl látek jako předchozí. Stejná kvalita. Vzory více sladké a květinové. Častá je jemná růžová či tyrkysová, ale nikdy to není laciné.

nádherné květinové vzory, to holčičky milují. Tahle sukýnka je ještě na eshopu.
taková kavčí sukýnková klasika, hlavní látka jsou 3sisters, zástěrka je ten slavný zloděj jahod od Williama Morrise
taková kavčí sukničková klasika

Kde nakoupit?

Do českých obchodů se dodává jen zlomek zlomků toho, co se dá koupit za velku louží. I když velká jména tu jsou, stále je po čem pátrat. Kavky poslední dobou přešaltovávají spíše, než na potištěné bavlny, protože ač jsou krásné, jak jsou krásné, je to stále jen plátno, na hedvábí. A další luxusárny. Tkanné vzory. A více oděvní materiály. Takže jsem v Americe už dlouho nenakupovala a obchody vznikají a zanikají. Ponechám to vašemu vlastnímu průzkumu, schválně se zkuste (nezávazně) pokoukat. A nebo radši ne, nebo tomu taky propadnete. Doporučuji pouze tento jedinný obchod, ten určitě funguje:

Jak nakoupit s dodáním do ČR?

Mnu jde to, ale je to složité, ovšem nikoli nepřeklenutelně. Když si vygooglíte nějaký obchod, ceny vypadají velmi příznivě. Ale pozor, pokud vám zboží přijde mimo EU, je potřeba doplatit DPH (21% platí se i z poštového) a od určité výše objenávky, i clo. Většinou bylo ideální nakoupit „flat ray envelope“ což je balíček, kam se vejde asi 7 yadrů bežné gramáže a nebudete muset platit clo. Při prvním nákupu z USA přijde balíček na mezinárodní poštu v Praze, odtud vám přijde doporučeně vyrozumnění o příchodu zásilky ze zahraničí. Můžete pak buďto dojít na poštu osobně (jedna jedinná mezinárodní pobočka pro celou ČR) a tam vám vyměří DPH + plus další české poštovné. A možná nějaký manipulační poplatek. Druhá možnost je udělit poště plnou moc a oni to za vás zprocesují, balíček vám pak přijde domů na dobírku. Hned od druhé zásilky vás pak vyrozumí příště emailem. Cena při tomto procesu (pokud nejste velkoodběratel po rolích a plátce DPH) je srovmatelná nebo lehce vyšší, než americké látky zakoupené u nás. Nabízí se otázka, proč to celé podstupovat? Mnu protože v Americe je těch látek nekonečno, patchwork je mezinárodní zábava. Na evropský trh se dostává opravdu jen zlomek produkce.

Tak ať vám to krrrrásně šije! A napište mi třeba, jací jsou ti vaši látkový favorité.

Šiji s láskou pro ty, co si dovolí být krásné, módním trendům a věku navzdory..... Něco málo o mé práci si můžete přečíst zde , zvu vás k nahlédnutí do svého obchodu a pro všechny začínající i pokročilé švadlenky jsou tu kavčí střihy a návody .

Chcete si vyfoti sami svoje krásné fotky?

Bude mi ctí a potěšením. Zkuste to! Není to tak složité, jak to vypadá.

Přejete si oedebírat kavčí novinky?

Je to snadné, registrujte se, ať vám napříště nic neunikne

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. https://trikavky.cz/ochrana-osobnich-udaju/